Nyugalom és pihenés a télikertben

Minden embernek szüksége van időnként a nyugalomra, teljes kikapcsolódásra, arra, hogy kicsit leszakadjanak a világról. De hogy jön ide a Caribi Télikert ? Valljuk be, nálunk is el szokott jönni az a pont, amikor egész egyszerűen nem vágyunk semmire csak néma csöndre, esetleg egy kis madárcsicsergésre, egy forró teára, nyugalomra, de más emberek társaságára legkevésbé sem. Azok, akik nem tehetik meg, hogy ilyenkor néha-néha elmenjenek egy wellness hétvégére, vagy a hegyekbe kirándulni mozogni egy jót, vagy esetleg olyan helyen élnek, hogy nem tehetik meg, hogy a természetben kikapcsolódjanak, a legjobb megoldás, ha építünk egy télikertet. Vagy amikor beköszönt a hideg időszak, a közismert téli depresszió, mikor hosszú hónapokra eltűnik a napfény, a meleg és a fák is megkopaszodnak, mindannyian leginkább egy távoli trópusi szigetre költöznénk abban az időszakban. Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy Tahitire utazzon télen, de ha van egy télikertünk akkor könnyen, gyorsan egy teljesen önálló trópusi szigetet hozhatunk létre benne, ráadásul a külön bejáratú saját trópusi szigetünket.

 

Télikert

Télikert

Télikertünk hasznos négyzetméterekkel bővíti a lakás területét és plusz egy külön szobát képez, amit funkciótól függően mi dönthetünk el, hogy mire használjuk. Nagyon sok télikertet például kifejezetten konyhának alakítanak ki, hogy a szabad ég alatt grillezés hangulatát keltse egész évben. De önmagában is nagyon izgalmas és látványos megoldás a félig télikert félig konyha, hiszen míg várod, hogy a csirke megsüljön nézheted a csillagokat, ha kandalló is van a télikertben akkor pedig egyenesen tábortűz hangulatot kelt, már csak egy kis szalonna nyársra van szükségünk, de persze figyeljünk, hogy ne gyújtsuk fel a házat.

 

Kérdezzünk csak meg embereket, akiknek van már télikertjük, biztosan azt fogják mondani, hogy a télikert a kedvenc helyiségük a házban. Ha építtetsz egy télikertet, garantált, hogy neked is a kedvenc helyed lesz, hiszen egyszerre érezheted magad közel a természethez, de ugyanakkor élvezheted otthonod melegét, közelségét, és minden ember valahol a szíve mélyén erre vágyik. Egyszerre legyen a természetben és egyszerre legyen a család, barátok körében, biztonságban, az otthon melegében. Egy télikert pedig megadja nekünk minden hasonló ősi vágyunkat.

 

Azonban mielőtt belevágunk, fontos meghatározni a télikert alapvető funkcióit: a szobanövényeket nem tudjuk már egyszerűen hová tenni, vagy a lakótér megnövelése a cél, vagy új teret akarunk létrehozni a gyerekek számára, egyfajta játszó részként, konyhát szeretnénk kialakítani benne, vagy csak egy szimpla közösségi teret, egy második nappalit, ahová a vendégeket meginvitálhatjuk, vagy kerti medencénk télen is használhatóvá tétele a lényeg, és egy saját kis wellness szállodát szeretnénk létrehozni. Attól is függ a funkció, hogy házkapcsolatos télikertet, vagy teljesen különállót tervezünk építeni. Általában akkor különálló, amikor kerti medencéről van szó és azt szeretnénk komplett tetővel, oldalfalakkal ellátni. A népszerűbb azonban a házkapcsolatos télikert, ami egy plusz szobaként funkcionálhat, illetve a szélfogónak is nevezett teraszos kialakítású télikert, amikor a már meglévő teraszunkat szeretnénk szélfogóként, fűtés szempontjából praktikus megoldásként télikertiesíteni, ezért körbevesszük üvegfalakkal, vagy csak szimplán megelégeltük, hogy csak a melegebb hónapokban tudunk kiülni a teraszra és élvezni a nap melegét, ezért alkalmassá tesszük a hidegebb időszakok kellemes elviselésére is.

 

Caribi Télikert

Caribi Télikert

A régmúltban csak a gazdagok kiváltsága volt a télikert építés, ám manapság ez már bárki számára elérhető áron hozzáférhető. Az alapanyagok változatossága és a kivitelezések számtalan formája lehetővé teszi, hogy széles körben tudjunk válogatni a télikert építéshez nélkülözhetetlen elemekben. Régebben csak limitált számú üveg, nyílásszáró és komplett szerkezet állt rendelkezésünkre, ezért volt a gazdagok kiváltsága a télikert, manapság azonban nagyon széles skálán mozognak az árak, így bárki megteheti, hogy télikertje legyen. Az olcsóbb kivitelezés ugyanúgy megadja azt a nyugalmas és békét, amire vágyunk, ha télikertet szeretnénk.

 

Egy télikert jelentősen növeli az ingatlan értékét, és javítja a benne lakók életminőségét. A télikert antidepresszánsként funkcionál, ami köztudott. Erőteljesen javítja az általános hangulatot, mivel olyan nyugtató hatással bír, melyet csak egy télikert tulajdonos képes átérezni. Ez több okból történik. Egyrészt, mert a közvetlen napfény egyértelműen hangulatjavító hatású, emellett egészségünknek is nélkülözhetetlen forrása, hiszen ebből nyerjük a D-vitamint is. Még ha nem is süt a nap mindig, önmagában a fény, világosság jelenléte már sokkal jobb kedvre bír minket, és gondoljunk csak bele, hogy ha rossz a hangulatunk és csak a sötét szobába való elzárkózás áll csak rendelkezésünkre, amitől még mélyebb depresszióba eshetünk, ha van télikertünk és kiülünk oda akár elolvasni egy könyvet, akár csak relaxálni egy kicsit, még ha rossz is a kedvünk sokkal hamarabb megjavul.

 

Ha fokozzuk a hangulatot még szobanövényeink télikertbe való telepítésével, megduplázódik a hangulat, hiszen a növények oxigéntermelésének köszönhetően sokkal élénkebbek, frissebbek leszünk. Összességében a télikert hozzájárul életminőségünk magasabb színvonalának megteremtéséhez.