Kazán

Gyakran beszélnek az otthon melegéről, szimbolikus értelemben. Persze mint minden szimbólumnak, ennek is van valóság alapja, hiszen ki érezné jól magát egy hideg otthonban? A fűtés az egyik legfontosabb dolog egy lakás komfort érzetének kialakításában, enélkül ki lennénk szolgáltatva a természet kényének-kedvének és az időjárás szeszélyeinek. Ez persze nem újsütetű dolog és az ember igényei is egyre nagyobbak lettek. Manapság már teljességgel természetes, hogy a meleg állandóan jelen van télen, nem ingadozik a hőmérséklet attól függően, hogy mikor égett le a tűz, vagy mikor dobott rá utoljára valaki egy fát. Nem szöszmötölünk a begyújtással sem, nem kell hasogatni. Persze előfordul még ilyen fűtési rendszer is, de nem lepődünk már meg egy termosztáton az ablak alatti radiátor oldalán. A fűtést tradicionálisan kazán berendezéssel szokás megoldani. Rengeteg féle kazán létezik: gázkazán, vegyestüzelésű kazán, pellet kazán.

A kazán története

Vicces, ha belegondolunk, hogy a mai világban mennyire természetesnek vesszük a kazán, a radiátorokat vagy padlófűtést. Pedig néhány generációval ezelőtt még csak kályhák és kandallók voltak, ahol az embernek kézzel kellett fűtenie, és a megtermelt hőmennyiség jelentés része a kéményen át távozott. Manapság, amikor modernizáljuk a fűtésrendszert és kazán vásárlásra kerül a sor, akkor a lakásokba általában gázkazán készülékek kerülnek a falra, a családi házak esetében pedig egy vegyestüzelésű kazán kerül a pincébe.Kondenzációs gázkazánok gondoskodnak a hatékony fűtésről, automata adagolóval ellátott pellet kazánok a kényelmes és olcsó fűtésről, és radiátorok és padlófűtés arról, hogy a hő a lakás minden pontjára gyorsan elérjen. Gázkazánoknál már csak a termosztát tekerőjét kell elcsavarni és jön a meleg. Szépapáink mit nem adtak volna egy ilyen megoldásért!

De a gázkazán mellett a kazán sem elhanyagolható berendezés. Ugyan kevésbé kényelmes a használata, de sokkal olcsóbb tud lenni, ráadásul ha a házunkban van egy ilyen készülék, akkor nem függünk se energia szolgáltatótól se diktátortól – csak a fa szállítótól esetleg a saját lustaságunktól, hiszen egy kazán nem üzemel magától, abba rakni kell a tüzelőanyagot.

Családi házzal rendelkezők mindent egybevetve nem hagyhatják ki, hogy legyen egy kazán is a fűtési rendszerre kapcsolva, hiszen a háztartási és kerti hulladékok elégetésével rengeteg pénzt tudnak megspórolni.

Kazán vásárlás

Ez is sokat változott amióta eleink bejöttek a Kárpát medencébe. Rengeteg bemutatóterem, áruház és üzletlánc érhető el, ha kazánt szeretnénk vásárolni. Viszont az internet egyre nagyobb térhódításával a webáruházak is megnyitották kapuikat és kazánt akár online is rendelhetünk. Vannak, akik idegenkednek tőle, mások inkább csak óvatos megfontoltsággal használják. Igazság szerint, ha az ember odafigyel, nem lehet baj. Anál az egyszerű oknál fogva, hogy ez egy összetett szolgáltatás része. Ki az, aki csak kazánt vesz, de nem keresi a módját, hogy beszereltesse? Ki az, aki úgy vesz kazánt, hogy nem néz utána garanciának, szervízelhetőségnek?

Ha ezekre az apróságokra figyelmet fordítunk, már annyi munkát adtunk a szolgáltatónak, hogy csak valós cégek állhatnak a kihívás elé. Emellett jó pár vélemény, értékelés segíthet, hogy mások tapasztalatai alapján bizalmaz szavazzunk egy egy honlapnak. Mivel a fűtéstechnika általában egy meglévő rendszer cseréjéről, vagy egy teljesen új kiépítéséról szól, ez mindenképpen összetett folyamat, ami szakembereket igényel. Senki se próbálkozzon otthon!