Hűtős furgon nem csak fagyit árul

Miért gazdaságosabb a hűtős furgon bérlése?

Olyan terméket, ami romlandó, vagy állandó fagyasztásra, hűtésre szorul, nem célszerű hűtős furgon nélkül szállítani. Már amíg egy nagyobb mennyiséget ki be pakolunk a furgonba, könnyen tönkremehet, ha nincs kellő hűtés, és akkor még el sem indultunk. Ha olyan a tevékenységünk, hogy rendszeresen van szükségünk fagyasztó kocsira, érdemes beszereznünk egyet állandóra. De sok olyan eset van, különböző céges rendezvények, esküvők, catering szolgáltatások, fesztiválok, ahol az év csak egy rövid szakában, pár napra támad ilyen igényünk. Ezért egyáltalán nem érdemes hűtős furgon után néznünk, mert javarészt csak foglalná a helyet és fizethetnénk érte a mindenféle járulékot és műszakit. A kölcsönzés mellett viszont annál több érv szól:

  • a súlyadót és bizonysági adót nem nekünk kell fizetni
  • téli és nyári gumi cseréről nem Önnek kell gondoskodni
  • a járműbe fektetett összeg nem áll parlagon és az esetleges értékcsökkenéstől sem kell tartania
  • a szervízelési költségek a szolgáltatóra hárulnak
  • a bérlés elszámolható költség, így adóalapot csökkenthet
  • a szolgáltató általában tud kiegészítő eszközöket, szolgáltatásokat is felajánlani

A jó hűtős furgon ismérvei

Általában, amit elvárunk egy ilyen autótól az a megfelelő hűtés. Alapfeltétel, hogy az áru fajtájától függően 0-4 fok illetve -18 és -22 fok közt tartsuk. Ezen felül azonban jó, ha minél nagyobb raktérrel rendelkezik, hiszen amikor hűtött, és fagyasztott áruk szállításáról van szó, általában nagy mennyiségről is beszélünk. A hűtős furgon mindenképpen legyen elég az összes árunak, ha marad szabad hely az nem baj, attól nem lesz semmi baja a rakománynak, de inkább így, minthogy két autót kelljen bérelni. A rakodás egyik alapszabálya, hogy az az áru kerüljön be legelőször, tehát kipakolásnál legkívülre, amit elsőként kerül felhasználásra. Ha bármilyen okból szünetet kell tartani a pakolásnál, mindenképpen le kell zárni a rakteret.

Emellett ahogy bármelyik gépjármű bérlésnél alapnak tekinthető, úgy a hűtős furgon esetében is kiemelten fontos a megfelelő műszaki állapot. A kocsi legyen ellátva megfelelő gumival, legyen szervizelve, minden beállítás, ellenőrzés történjen meg, mire a bérbevevő használatba veszi. Ezek közt kiemelt helyet foglal el a hőcserélő ellenőrzése, hiszen a benne lévő lemezecskék nem megfelelő működése akár 30%-kal is visszavetheti a hűtőberendezés teljesítményét. Ez pedig akárhogy is nézzük, nem mindegy.

A harmadik fontos, bár kevésbé szemet szúró elvárás a kiváló szigetelés. Ez értelemszerűen nagyban hozzájárul, hogy a hűtős furgon szállítás előtt és után is ugyanabban a fagyasztott állapotban lesz képes átadni az árut. Ha a termékek kiolvadnak, mire a kocsi a helyszínre ér, fabatkát sem ér az egész és az ügyfél joggal követel kártérítést. Fontos tehát ellenőrizni a raktér szigetelését, nem folyt-e víz mögé, milyen állapotban van a padlózat, és ha rothadás nyomait tapasztaljuk, inkább kérjünk másik autót.

Mikor kellhet a hűtős furgon?

Számtalan esemény, rendezvény van, amikor hűtős furgon bérléssel oldjuk meg bizonyos ételek vagy alapanyagok tárolását, szállítását. Ilyenkor szívesen segít a Határautó. Az igény elég széles skálán mozog, de a leggyakrabban a következő esetekkel találkozunk:

Szabadtéri rendezvény esetén

A szabadtéri rendezvények helyszínén ritkán akad olyan tárolási lehetőség, amely megfelel az élelmiszertárolás szabályzatnak. A catering szolgáltatást nagyban segítheti ilyenkor egy hűtős autó bérlése, amely egyszerre tesz jó szolgálatot a máshol elkészített étkek odaszállításában, vagy csak az alapanyagok helyi tárolásában, és megfelelő tér biztosításában, hogy a helyszínen tudjanak friss étkez elkészíteni. A kocsik a motor járatása nélkül, megfelelő áramellátottság esetén is képesek hűtést biztosítani.

Az egyik leggyakoribb ilyen rendezvény, az esküvő. Persze az étteremben tartott lakodalmakon nem nagyon adódik igény hűtőkocsira, ellenben egyre több esküvőt tartani változatosabb helyszíneken, netán szabad ég alatt, ahol viszont annál inkább szükség adódik egy hűtős furgon bérlésére.

Vállalkozóknak, kereskedelmi egységeknek

Egy egy nagyobb rendezvény, esemény okán előfordulhat, hogy a szokott kis mennyiségű rendeléseket hirtelen egy nagyobb váltja fel. Ha erre technikailag nem vagyunk felkészülve és a romlandó áru veszélyben forog, jó, ha tudjuk, hogy különböző méretű hűtős furgon kínálatból válogathatunk. Egy egy ilyen alkalomra kiegészítő szállítóeszköz lehet egy hűtős kocsi, hogy mégse kelljen visszamondanunk a megbízást.

Előfordulhat, hogy nem egy nagyobb megrendelés miatt vagyunk gondban, hanem egy kimondott árunk iránt megnőtt általános kereslet miatt. Hiszen a kiszállításnál nem mindegy, hányszor fordulunk, milyen szállítóeszköz áll rendelkezésünkre. Egy hűtős furgon ebben az esetben is megoldást nyújthat, hiszen választhatunk megfelelő méretet, amivel így egy kör alatt letudhatjuk a kiszállításokat.

Mi szállítható hűtős furgon rakterében?

  • Zöldség és gyümölcs: a fonnyadt árun már nehéz túladni, a megfelelő tárolásban lehet segítségünkre a hűtős furgon
  • Hústermékek: a nyers hús kényes téma, hiszen betegségeket is hordozhat, nem megfelelő tárolás mellett pedig a legjobb áru is megromolhat, mire a boltokba kerül
  • Fagylaltok, sütemények: jellemző alapanyaga ezeknek a termékeknek a tojás, illetve különféle tejtermékek. Ezek elég könnyen romlanak, megfelelő szállításukat pedig könnyen biztosíthatjuk hűtős furgon bérlésével.
  • Gyógyszerek: kevesen gondolnák, bár biztos sokan közülünk tettünk már ilyen olyan gyógy készítményeket a hűtőbe. Ezt nagyban is alkalmazzák. A gyógyszerek szállításánál a készítmények épsége, megfelelő tárolása ugyanolyan fontos, mint a hűtése.