Fuvarozás, mint szakma

A fuvarozás, mint lehetséges munka a fiatalokban fel sem merül, vagy csak nagyon ritkán. Mindenki egyetemre, főiskolára szeretne járni és valami vezető vagy menedzseri pozíciót betölteni, ahol sokat kereshetnek. A fiatalok sokszor nem is tudják, hogy a fuvarozás általában jobban fizetésben mint sok helyen a kezdő bérezés, főiskola után.

A fuvarozás amellett, hogy jól fizető szakmának minősül, a legkíválóbb munka azok számára akiknek a vezetés örömet okoz, és be akarják járni az országot, vagy akár a környező országokat. A Fuvar-Oda fuvarozó vállalkozás tulajdonosa erről sokat tudna mesélni.

A fuvarozás csak annyit követel meg, hogy egészségileg jól légy, és meglegyen a hivatásos jogosítvány. Ez nem olcsó mulatság, 1 millió körül van pl a D kategóriás jogsi megszerzése, amivel kamiont is vezethetnek, de ha van cég, aki alkalmazna, akkor sokszor ezt a költséget ők állják. Ha nincs ilyen cég a láthatáron, de úgy érezzük, hogy megcsináljuk, és befektetünk, akkor attól nem kell tartanunk, hogy nem kapunk munkát, hiszen folyamatosan várják az utánpótlást.

fuvarozás

A fuvarozás jól fizet

A fuvarozók általában 200, de inkább 300 ezer Ft felett keresnek, ráadásul mindenféle újdonsághoz hamarabb hozzájuthatnak, attól függően mit szállítanak. Ez jól hangzik, de a fuvarozás szakmának is vannak hátulütői. Például, ha nemzetközi szinten vállal valaki fuvarozó munkát, akkor van, hogy hetekig nem látja a családját.

Mindemellett nem tud rendesen étkezni, pihenni, és a tisztálkodást sem tudja komfortos körülmények között megoldani. Aki ezt az életformát választja, annak szeretnie kell az állandó vezetést, utazást, hogy mindig új helyeket fedezhet fel, és még sorolhatnánk az előnyeit is, de számolnia kell azzal, a fuvarozás mire kényszeríti, milyen előnyökről kell lemondania és az megéri-e neki.

A fiatalok pont emiatt bár többen elkezdik, mégis abbahagyják, mert úgy értékelik, hogy ennyi pénzért ez a munka nem megfelelő. Korábban 4-500 ezres fizetések is voltak a fuvarozás szakmán belül, de ma már ez csökkent. Magas a szakmán belül a fluktuáció, felhigult a fuvarozás szakma és a fuvarozó cégek is egyre kevesebben vannak.