Kazán

Gyakran beszélnek az otthon melegéről, szimbolikus értelemben. Persze mint minden szimbólumnak, ennek is van valóság alapja, hiszen ki érezné jól magát egy hideg otthonban? A fűtés az egyik legfontosabb dolog egy lakás komfort érzetének kialakításában, enélkül ki lennénk szolgáltatva a természet kényének-kedvének és az időjárás szeszélyeinek. A fűtést tradicionálisan kazán berendezéssel szokás megoldani. Rengeteg féle kazán létezik: gázkazán, vegyestüzelésű kazán, pellet kazán… De amikor kazán vásárlásra kerül a sor, akkor a lakásokba általában gázkazán készülékek kerülnek a falra, a családi házak esetében pedig egy vegyestüzelésű kazán kerül a pincébe.

 

A kazán története

Vicces, ha belegondolunk, hogy a mai világban mennyire természetesnek vesszük a kazán, a radiátorokat vagy padlófűtést. Pedig néhány generációval ezelőtt még csak kályhák és kandallók voltak, ahol az embernek kézzel kellett fűtenie, és a megtermelt hőmennyiség jelentés része a kéményen át távozott. Ezzel szemben ma már kondenzációs gázkazánok gondoskodnak a hatékony fűtésről, automata adagolóval ellátott pellet kazánok a kényelmes és olcsó fűtésről, és radiátorok és padlófűtés arról, hogy a hő a lakás minden pontjára gyorsan elérjen. Gázkazánoknál már csak a termosztát tekerőjét kell elcsavarni és jön a meleg. Szépapáink mit nem adtak volna egy ilyen megoldásért!

De a gázkazán mellett a kazán sem elhanyagolható berendezés. Ugyan kevésbé kényelmes a használata, de sokkal olcsóbb tud lenni, ráadásul ha a házunkban van egy ilyen készülék, akkor nem függünk se energia szolgáltatótól se diktátortól – csak a fa szállítótól esetleg a saját lustaságunktól, hiszen egy kazán nem üzemel magától, abba rakni kell a tüzelőanyagot.

Családi házzal rendelkezők mindent egybevetve nem hagyhatják ki, hogy legyen egy kazán is a fűtési rendszerre kapcsolva, hiszen a háztartási és kerti hulladékok elégetésével rengeteg pénzt tudnak megspórolni.